Syrische Emigranten Organisatie zegt dat de Syrische historische sites en overblijfselen in gevaar zijn

24 April 2012 

De Syrische Emigranten Organisatie (SEO) brengt de vernieling van Syrische historische sites en overblijfselen aan het licht, veroorzaakt door het voortdurende conflict. Al langer dan een jaar woedt het gevecht voor een vrij Syrië, ongeveer10 000 mensen zijn gestorven en er wordt gezegd dat de humanitaire situatie onheilspellend is. Terwijl dit terecht heel veel aandacht krijgt, wordt weinig gesproken in de mediaover de schade die aangericht wordt aan het erfgoed van het land.

In het persbericht wordt de oude Qa’laat al Madiq citadel dichtbij de stad Hama onder de aandacht geplaatst door SEO. De citadel dateert uit het 4e millennium vgt. en YouTube beelden van Al-Jazeera tonen dat de zuidelijke muur van de citadel onder vuur staat door het Assad regime. Dit zorgde voor enorme structurele schade. Er wordt ook gemeld dat het leger van Assad archeologische sites van Syrië gebruikt als militaire basissen.

De historische stad Palmyra, een toeristische attractie die werd aangesteld door UNESCO als Werelderfgoed, kwam ook onder vuur te staan door de troepen van Assad. SEO dringt aan bij UNESCO om een verslag uit te brengen dat de vernieling van Syrische historische sites en de mislukking om de Syrische artefacten te beschermen veroordeeld.

Rasha Othman van SEO zei in een e-mail: “We hebben verschillende incidenten opgetekend. Het persbericht geeft verslag over de Madiq citadel, waarvan je duidelijk kan zien op de video dat deze onderworpen is aan een militaire aanslag. We zijn recent ook op de hoogte gesteld van schade aan de Oumer Al-Nebhani moskee in Bab Tadmur te Homs. Deze werd bijna volledig met de grond klein gemaakt.”

Verder maken ze zich zorgen over de veiligheid van de Syrische museums. Hier worden een aantal kostbare artefacten bewaard  die relevant zijn voor de regio van het land waar ze werden gevonden. Door de slechte huidige veiligheidssituatie in Syrië is men bang dat deze kostbare stukken het doelwit zouden kunnen worden van dieven.

Een staakt-het-vuren kwam van start op 12 april als deel van het vredesplan opgesteld door Kofi Annan en de VN heeft recent hun goedkeuring gegeven om 300 ongewapende waarnemers te sturen om na te gaan of het staakt-het-vuren effectief wordt nageleefd. Sommigen hadden goede hoop voor dit vredesplan, anderen waren cynisch. Ik nam van de gelegenheid gebruik om Rasha Othman over dit vredesplan te vragen. Dit werd gezegd:

“Wat het staakt-het-vuren van de VN onder Kofi Annan betreft, uit de bewijzen die we hebben gezien blijkt dat het staakt-het-vuren niet wordt nageleefd. Gisteren werden VN waarnemers onder vuur genomen terwijl ze in Homs waren. Vandaag zagen we video’s waarin traangas en granaten worden gebruikt om demonstranten in Douma uiteen te drijven, terwijl de VN waarnemers daar aanwezig waren. Uit verschillende verslagen werd ook duidelijk dat meer dan 35 mensen vandaag gedood werden in Hama”

Syrian Expatriates Organization says Syria’s ancient sites and antiquities in danger

One response to “Syrische Emigranten Organisatie zegt dat de Syrische historische sites en overblijfselen in gevaar zijn

اترك تعليقًا

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار ووردبريس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s